Faktat Rukasta

Ruka saapui meille maaliskuussa 2005, ensimmäiseksi omaksi koirakseni. Ruka on rauhallinen kotioloissa ja osaa hyvin myös rauhoittua muualla. Kuitenkin tarvittaessa virtaa löytyy, vaikka perusluonteeltaan Ruka onkin aika lunki mies. Riistaviettiä Rukalla ei juurikaan ole, saalisviettiä kohtuullisesti. Ruka on ollut aina erittäin helppo koira ja vaivaton vietävä mihin tahansa mukana.Koiratanssi aloitettiin Rukan kanssa keväällä 2010 ja laji vei kyllä monipuolisuudessaan heti mukanaan täysin! Valitettavasti näin pohjoisessa on kovin harvoin koiratanssikisoja, joten kisoihin ollaan päästy kovin harvoin. Rukan kanssa koiratanssikisat ovat kuitenkin menneet oikein kivasti ja kesällä 2015, 10,5-vuoden iässä Ruka starttasi freestylessa VOI-luokassa. Muutaman pisteen verran jäimme sertistä, mutta jospa vanhalla herralla vielä riittäisi kuntoa ja pääsisimme yrittämään uudestaan.

Ruka on kuitenkin ensimmäinen koiratanssin voittajaluokassa kisannut suomenlapinkoira!Agia ollaan harrastettu vaihtelevasti Rukan täytettyä vuoden. Aiemmin autottomana agilityn säännöllinen harrastaminen oli kuitenkin vaikeaa, sillä kentät eivät olleet lähellä. Agilityssä Ruka nauttii, kun pääsee juoksemaan, vielä kun emäntä pysyisi perässä ja ohjaisi paremmin. Pätkittäisten agilityreenien vuoksi aloimme kisaamaan agilityssä virallisissa kisoissa vasta keväällä 2011, Rukan ollessa reilun kuusi vuotias. Rukalla on kisaamisoikeus agilityssa kolmosluokkaan, mutta minun raskauksien takia lopetimme agilityssa kisaamisen Rukan noustua, joten kolmosissa Ruka ei ikinä startannut. Videoita Rukan agilitykisoista löytyy youtubetililtäni.Keväällä -06 käytiin Rukan kanssa myös Narkauksessa, lappalaiskoirien poronpaimennustestissä, jonka Ruka läpäisi. Ruka näki ensimmäistä kertaa poroja testissä. Aluksi kaupunkilaiskoiralle, jonka kanssa ollaan pennusta saakka harjoiteltu, että mitään ei saa ajaa ja tai haukkua, olikin vaikea ymmärtää, että nyt näitä eläimiä saisikin ajaa. Kohta kuitenkin koira hoksasi emännän kehuista ja usutuksista, että tämä onkin sallittua puuhaa, ja paimensi porot, tosin täysin äänettömästi. Haukkua kun ei saa. Kevättalvella -07 käytiin Rukan kanssa Yli-Iissä poroaidalla paimentamassa. Tällä kertaa omistaja ei enää jännittänyt ja pystyi seuraamaan koiran toimia. Rukalla oli edelleen samat ongelmat kuin aiemmin, kaupunkilaiskoira ei ole varma saako nyt tosiaan mennä. Myös haukku ei irtoa. Kun Ruka lopulta ymmärsi, että tämä on sallittu juttu, lähti se heti kiertämään poroja. Haki myös oma-aloitteisesti yhden tokasta irronneen poron kesken ajon takaisin.

Tokoilua ollaan Rukan kanssa ollaan pennusta saakka harrastettu kotitarpeisiin. Ohjatuissa ryhmissä emme ole reenanneet vaan kotosalla ja kaveriporukalla häiriöreenejä ottaen. Vanhettuaan ja toisen koiran tultua Rukalle on ruvennut maistumaan namit ja koiran motivoiminen helpottui huomattavasti. Sitä ennen palkkasin Rukaa pääosin leikillä, josta se kyllä kovasti pitää, mutta joka pidemmän päälle toki kylläännyttää nopeammin kuin namit, eikä toistoja saa niin paljoa. Kovana kisajännittäjänä emme ole juuri tokokokeissa käyneet, eikä toko lajina ole ihan minua varten. Alokkaasta Rukalla on kuitenkin ykköstulos.Jälkeä ollaan Rukan kanssa tehty vähän vaihdellen. Kesällä 2008 ollaan aktiivisesti jäljestetty ja kesän alussa Rukalle otettiin myös makkarajäljen sijasta kepit jäljelle. Ruka jäljestää hyvin silloin kun herra viitsii. Kepit on aina noussut hienosti, mutta jäljen suhteen Ruka välillä koittaa kertoa, ettei välttämättä just nyt nappaisi jäljestää. Sitten kun tarpeeksi odottelee ja antaa koiran todeta, ettei pois lähdetä ennenkuin jälki on menty, niin matka taas jatkuu. Kesällä -09 Ruka jäi "eläkkeelle" jäljestämisestä, kun koiraa ei homma enää innostanut.Hakua ollaan keväällä -06 kokeiltu leirin ja muutamien lisähakureenikertojen kanssa. Näistä kolmesta harrastuksesta haku olisi Rukalle varmaan ominaisin laji. Rukasta on ihmisrakkaana koirana hirveän hauskaa etsiä maalimiehiä metsästä. Nenä tosin ei vielä aina tahdo toimia, ja Ruka on vielä tahtonut etsiä silmää käyttämällä. Tämä kuitenkin varmaan korjaantuisi, jos pääsisimme harjoittelemaan lisää. Ruka selkeästi pitää siitä, että se saa haussa työskennellä itsenäisemmin ja väljemmin kuin esimerkiksi tokossa.


Ilmainen www-laskuri

Kuvien luvaton kopiointi ehdottamasti kielletty
© Saara Lehtiniemi